Halkbana ett måste i Stockholm

För dig som har tänkt ta körkort är det flera olika delmoment du ska ta dig igenom. Förutom övningskörning är det både teori och övningskörning på halkbana.

Erik höll som bäst på att ta B-körkort. Han kämpade med teorin och gick en kurs på körskolan för att kunna fokusera bättre. En morgon satt Erik och hans föräldrar vid middagen och diskuterade skillnaden mellan att ta körkort förr och nu. Erik förvånades över föräldrarnas okunskap och undrade hur de ens fått sina körkort.

Föräldrarna tog det på rätt sätt och pappa Nils skulle visa att han hade koll. Så han frågade om Erik skulle köra på halkbana. Men även där fick han lära sig att det heter inte halkkörning det heter risktvåan nuförtiden. Det var nog tur att det inte var pappan Erik skulle övningsköra med.

Viktigt att öva på halkbana

Numera har du som sagt alltid övningar på halkbana i Stockholm när du ska ta körkort. Den ingår i det man kallar för risktvåan. Riskettan handlar om hur man uppför sig i trafiken. Risktvåan är bland annat hur man beter sig i olika farliga situationer. Detta lär man sig hur man gör genom både teorilektioner och körlektioner på halkbana.

En sådan farlig situation kan ofta uppkomma under vinterhalvåret. När som helst kan blixthalkan slå till, eller så är det nästan snöfritt med nästintill osynliga isfläckar på körbanan. Då är det skönt att halkbana ingår i körkortsutbildningen. Då är Erik och alla andra förberedda när det väl händer dom.